V minulém článku jste se dozvěděli praktické informace o Maroku a také důvody, proč se sem na jaře vydat. Pokud se plánujete podívat do města Marrákeš, což samozřejmě vřele doporučuji, neváhejte pokračovat ve čtení.

Marrákeš je město ve středním Maroku s více než 1,5 milionem obyvatel. Jedná se o významný marocký turistický cíl, takže nečekejte, že byste byli pro místní ojedinělým jevem. Naopak, za branami staré medíny či na náměstí Djemaa El Fna, je byznys místních založen téměř výhradně na turistickém ruchu. Marrákeš je také výbornou vstupní branou do hor, protože odsud vyjíždějí autobusy a taxi směrem k pohoří Atlas.

dsc_0746
kavárna na náměstí Djemaa El Fna

Když jsme vystoupili z autobusu ze směru letiště Menara nedaleko proslulého náměstí Djemaa El Fna, prošli jsme nejprve přelidněným parkem, ve kterém to díky nedalekým veřejným záchodkům velice nelibě „vonělo“. Místním, kteří seděli všude, kde se dalo, a oddávali se hlasitým rozhovorům, popíjení čaje či hraní společenských her, to ale vůbec nevadilo.

dsc_0769
náměstí Djemaa El Fna

Zrovna se smrákalo, když jsme se ocitli na kraji ohromného náměstí Djemaa El Fna. Bylo pod mrakem, ale příjemně teplo. Neohrabaně jsme se s krosnami na zádech prodírali davy a přes všudypřítomný hluk složený zejména z hudby místních umělců a restauračních naháněčů, jsme téměř neslyšeli vlastního slova. O tomto náměstí jsme si mnoho již přečetli, jedná se o velmi živelné místo, kde na vás chtě nechtě dýchne exotika arabské kultury. Přišli  jsme sem zrovna v době, kdy to tu nejvíce žilo, tedy před západem slunce.

Před západem slunce, kdy je příjemně, se jedna část náměstí proměňuje v jakési pouliční divadlo. Vše je samozřejmě zaměřeno na turisty, takže jakmile na performující skupinky namíříte svůj foťák nebo kameru, rychlostí blesku se k vám někdo přiřítí a dost nekompromisně chce zaplatit. To je trochu vidět na konci předcházejícího videa. I po dosavadních zkušenostech jsem udělala chybu a namířila jsem kameru na jednu takovou skupinu a hned se ke mě jeden z účinkujících přihnal a dost nevybíravě vymáhal peníze. Už ani nevím, jestli jsme mu nějaké drobné dali, pravděpodobně jsme ale po příjezdu z letiště ještě drobné ani neměli. Naštěstí se mi podařilo z jeho spárů vymanit, ale ať už jsem mu pár drobných dala, či ne (s drobnými by se zřejmě stejně nespokojil), byl dost naštvaný. Takže pozor na klasickou nadšeneckou chybu po příletu do neznámé destinace.

dsc_0742
tržiště v medíně

Další část náměstí se stává velkou pouliční restaurací. Stánků, které se perou o přízeň hladových turistů, je tu nespočet a každý nabízí v zásadě to samé za podobné, dostupné ceny. Jídla připravují před vámi a vůně jsou velmi vábné. Každý ze stánků disponuje samozřejmě svými „nahaněči“, kteří vás odchytávají a lákají právě do svého stánku. Už když procházíte kolem, vyhánějí jiné návštvníky, aby vás měli kam posadit a jsou opravdu neúnavní. Nenajíte se tu rozhodně v klidu, ale atmosféru to má nezaměnitelnou a rozhodně doporučujeme vyzkoušet.

V Marrákeši nespoléhejte na svůj orientační smysl. Za branami medíny se rázem ocitnete ve změti spletitých uliček tržišť, kde si můžete zakoupit vše od oliv, umění, oblečení, až po místní skvělý mátový čaj. Zde se zaručeně ztratíte a možná to ani není na škodu. Jednou totiž vždycky vyjdete za brány, a tam už GPS zase začíná chytat signál. V rámci bran medíny také naleznete většinu historických památek. Toulání se medínou a trhy se nám líbilo a o to více, když jsme po cestě našli třeba kavárničku, kde jsme mohli na chvíli ulevit unaveným nohám, zastavit se na mátový čaj či kávu a jen sledovat okolní ruch. Při procházení je třeba dělat si pauzičky. Některé kavárny a restaurace mají i posezení v horních patrech s výhledem na náměstí Djemaa El Fna. Je to skvělý pocit, když jste najednou nad vším tím pouličním mumrajem, doléhá k vám pouliční šum a často také magické hlasy muezínů svolávajících místní k modlitbám do mnoha zdejších mešit. V medíně se určite v ubytujte v některém z rodinných rijádů. O ubytování více v předchozím článku.

dsc_0709

Marrákeš má kromě staré části také moderní čtvrť ville nouvelle, kde se budete cítit jako v kterémkoliv jiném velkoměstě, dáte si kávu v globálních řetězcích, nakoupíte ve světoznámých buticích a přespíte v drahých hotelech. My jsme se sem vydali do půjčovny pro auto, kterým jsme se vydali na pětidenní roadtrip po středním Maroku. Více o naší cestě autem se dozvíte v příštím článku.