Máme chalupu kousek od města Sázava a v okolí máme hodně míst, kam bych vás ráda pozvala na výlet. Dostupnost z Prahy je fajn, můžete využít i vlak nebo autobus, nejrychlejší je to ovšem autem. Budete flexibilní a více toho stihnete.

Co vidět v Posázaví?

Chtěla bych zdůraznit, že Posázaví jako oblast zahrnuje poměrně rozsáhlé území podle toku Sázavy, která pramení na Vysočině a vytéká z rybníku Velké Dářko severně od Žďáru nad Sázavou.

Sázava: město s klášterem nad řekou

V tomto článku bych se chtěla zaměřit na dolní část toku Sázavy, tedy západní část řeky ve Středočeském kraji, kde to dobře známe.

Kam s dětmi v Posázaví?

Kde to máme v okolí nejvíce rádi a často se tam s dětmi vracíme? Tady jsou naše TOP místa a aktivity: Zruč nad Sázavou, Vodní dům a Včelí svět Hulice, sjíždění řeky Sázavy, hrad Český Šternberk, Kouřim, Farma Bláto a město Sázava.

1. Zruč nad Sázavou: dětské hřiště s kuličkodráhou

Tohle dětské hřiště s dopravním hřištěm je pro děti perfektní. Naše děti milují hlavně místní velkou kuličkodráhu. Vydrží si posílat kuličky různobarevnými dráhami hodně dlouho. Skleněné kuličky tu můžete koupit.

TIP: Pohodlně zaparkujte ve dvoře u kavárny Hellas. Ta mimochodem nabízí dobrou kávu, zákusky a zmrzlinu a také vnitřní dětský koutek.

Zruč nad Sázavou –⁠ kuličkodráha

Projďete kavárnou Hellas, přejděte silnici a jste na hřišti. V létě tu funguje občerstvení a když je vedro, zchladíte se pod mlžítkem. Můžete si také za symbolický poplatek půjčit šlapací motokáry a brázdit na nich dopravní hřiště. Jen pozor, kuličkodráha je na přímém slunci, doporučuji sem zajet když není velké vedro.

TIP: Udělejte si do Zruče výlet vlakem. Trať vede malebnou krajinou kolem Sázavy.

Ve Zruči nad Sázavou je toho ale mnohem více, než dětské hřiště. Kousek je zámek s parkem, který nabízí také spoustu aktivit pro vaše ratolesti! Dále pak můžete navštívit vodácké muzeum nebo se rozhlédnout po kraji z rozhledny Babka.

2. Vodní dům a Včelí svět Hulice

Tohle návštěvnické centrum u vodní nádrže Švihov bude bavit celou rodinu. Ve vnitřní expozici se dozvíte spousta zajímavého o všech tvářích vody (dokonce si sami vytvoříte mrak!) a venku v atriu si spolu s dětmi pohrajete s vodními prvky. Dětem plavky s sebou! Venkovním areálem s jezírkem vás provede naučná stezka s jedenácti zastaveními.

Vodní dům Hulice

Asi kilometr od vodního domu je Včelí svět, interaktivní expozice zaměřená na včelařství a život včel. Určitě ho spojte s návštěvou Vodního domu. Dostupnost z dálnice D1 je opravdu výborná. Pozor, v pondělí je na obou místech zavřeno!

Včelí svět Hulice

3. Sjíždění Sázavy

Pokud už máte odrostlejší děti, vezměte je na vodu! Za nás je pro děti skvělý jednodenní úsek mezi Sázavou a Chocerady.

TIP: V Sázavě zaparkujete a půjčte lodě a zpět z Chocerad se vraťte vlakem.

Sjíždění Sázavy

Cestou je spousta zastavení na občerstvení s dětskými hřišti. Jezy se dají jet i přenášet. Určitě se zastavte v nové minizoo Pyzuu u Stříbrné Skalice. Mají tu lamy i velbloudy. Vystoupit z lodi tam jde bez problému ;-).

Pyzuu

4. Český Šternberk

Můžete sem dojet po Sázavě na lodi, vláčkem nebo autem. Tenhle středočeský hrad je prostě klasika s krásnými výhledy na řeku. Naše děti vždy baví výprava k nedaleké hladomorně.

Český Šternberk

5. Kouřim

Od Sázavy je to sice už trochu dál, ale s dětmi sem jezdíme rádi. Milujeme místní klid ospalého městečka, kde se natáčel seriál Bylo nás pět. Navíc se tu nachází něco pro nás, geografy, a totiž geografický střed Evropy. Má svou připomínku přímo na náměstí.

Geografický střed Evropy v Kouřimi

Když k nám přijede návštěva, často ji bereme na výlet do Kouřimi po naučné stezce Stará Kouřim kolem Lechova kamene. Trasa je tak akorát dlouhá a jsou tu bezva otočné lavičky a výhledy. Samotný Lechův kámen je pěkný monolit uprostřed louky.

Lechův kámen

Známý je místní skanzen, kde se často konají různé akce.

TIP: Navštivte stylovou vinotéku na náměstí (č.p. 47) a nebo malé likérnictví místního nadšence na Ptačím rynečku, dá vám ochutnat třeba svůj elixír mladí :-).

6. Farma Bláto

Na Bláto na farmu jezdíme na výbornou zmrzku a pro lahodné místní mléčné výrobky: miluji hlavně jejich sýry a kefír! Můžete se tu kvalitně najíst, nakoupit a dát si kafe. Také je tu možné uspořádat svatbu nebo firemní akci. Děti si prohlédnou zvířata: krávy, prase, kachny, kozy a králíky.

Farma Bláto

Farma postupně prochází velmi zdařilou rekonstrukcí a v létě se tu konají zajímavé akce i koncerty. Farmu Bláto najdete kousek od Uhlířských Janovic. Ty toto nemají moc co nabídnout, ale dětské hřiště mají hezké a děti si ho užijí.

TIP: Najděte na farmě živého páva, pozorně poslouchejte, často se sám prozradí.

Hřiště v Uhlířských Janovicích

7. Město Sázava

Sázava je známá klášterem, sklářským průmyslem (Kavalier) i historií spojenou s Voskovcem a Werichem. Jezdíme sem často na nákupy, na vlak, ale hlavně do skvělé kavárny se super zmrzlinou a delikátními domácími dortíky. Jmenuje se Myš Café. Bohužel bývá od listopadu do března zavřená. V dubnu pravidelně býváme mezi prvními návštěvníky! Sem rozhodně musíte, když se ocitnete v Sázavě!

Nejznámější místní památkou je Sázavský klášter. Absolvovala jsem tu prohlídku a moc mě bavila. Doporučuji ale spíše pro starší děti.

Klášter Sázava

Udělejte si v Sázavě procházku po červené turistické značce po ostrovech, dejte si něco na zub v jednom z kempů a vykoupejte se na jezu. Oblíbená restaurace v Sázavě, kde mají kromě klasik i dobrou pizzu, je Hostinec Za Vodou. Mají tu obří porce, které se nedají sníst.

Zajímavé akce a jarmarky se konají ve zrekonstruované Huti František, Centru sklářského umění.

Vyberte si z mých tipů na výlety a napište mi do komentářů, co jste zažili, co se vám líbilo a co bylo třeba horší. Díky :-)! Efka