To tak člověk občas přijde k něčemu lidově řečeno „jako slepý k houslím“. Právě tak, čirou náhodou, jsem se dostala k vystupování na Adventure festu, který proběhne již tento víkend (11.- 12. 6.) v Bohnicích v rámci motoshow Legendy. Rozhodně nechci fušovat do řemesla ostřílenému cestovateli, přednáškovému profíkovi a kamarádovi Pájovi Svobodovi, jehož přednášky doporučuji všem, koho zajímají neotřelé cestovatelské historky a kteří ocení krásné fotky. Přesto mě ale osud zavál na pódium malé cestovatelské „stejdže“.

A jak to celé vzniklo? Začalo to touhou pomáhat…  Ihned po našem loňském návratu z Nepálu tam bohužel vypuklo tragické zemětřesení. Plni dojmů jsme se pustili do rychlé akce a podařilo se nám  zorganizovat soukromou sbírku pro našeho známého z Nepálu Pramoda Khanala, který nám právě při poslední návštěvě hodně pomohl a kterého zřejmě již znáte z mých článků o Nepálu. Jeho rodina přišla díky katastrofě o střechu nad hlavou. Aniž bychom to nějak dalekosáhle šířili, setkali jsme se s nečekanými ohlasy a podařilo se nám vybrat přes 30 tisíc korun, které jsme Pramodově rodině zaslali. Na oplátku jsme se mohli pokochat obrázky opraveného domu, pomoci dětem z postižených vesnic a mít hřejivý pocit z dobrého skutku. Tímto ještě jednou děkujeme všem kamarádům a známým, kteří se do sbírky pro Pramoda zapojili. Paradoxně právě nepálská tragédie a následná soukromá sbírka ve mně zformovaly touhu zapojit se do nějaké dobročinné činnosti.

namastenepallegendy_0008

Následný vývoj byl jasný: Nepál jsem si zamilovala, chci pomáhat i nadále, a tak jsem oslovila vedení spolku Namasté Nepál s žádostí o členství. Seznámila jsem se s Tomášem Beránkem, předsedou spolku, a nedlouho poté, konkrétně letos na jaře, jsem zaplatila členský příspěvek a stala se řádnou členkou spolku, jehož posláním je rozvojová, humanitární, vzdělávací a kulturní podpora lidí v Nepálu a přibližování života lidí v Nepálu lidem v ČR.

S mým členstvím v Namasté Nepál souvisí právě tato nárazová účast na Adventure festu. Namasté se podařilo získat místo v programu Adventure festu a díky spolupráci s cestovní kancelář Rajbas má k dispozici zajímavé filmy o výletech na motorkách Enfield po Nepálu, které budou součástí vystoupení. Bohužel nikdo z členů a zkušených matadorů zrovna neměl tento termín čas, tak nezbývalo nic jiného, než oslovit nováčka. Ačkoliv jsem dosud přednášela své zážitky pouze soukromě pro kamarády, rozhodla jsem se výzvu přijmout.

namastenepallegendy_0097

Na Adventure festu budu kromě svých cestovatelských zážitků z Nepálu prezentovat zejména činnost našeho spolku (ano, teď už to můžu takhle napsat). Namasté spolupracuje s nepálskou neziskovkou DCWC a pomáhá v několika oblastech prostřednictvím svých projektů. Rozhodla jsem se zaměřit se konkrétně na jeden z nich, a to na stavbu bambusových škol, které jsou odolné v případě zemětřesení. Dostala jsem potřebné podklady a informace, teď už se jen psychicky připravit, pokusit se setřást trému a doufat, že nalákám další dobrodruhy k návštěvě Nepálu, ideálně k přímému zapojení se do některého z dobročinných projektů jako dobrovolníci, či alespoň k zaslání darovací DMS (potažmo finančnímu obnosu na účet) na pomoc této nádherné a inspirativní zemi.

namastenepallegendy_0090

Držte mi pěsti, ať to zvládnu a pokud máte čas, neváhejte mě přijít podpořit! Vystoupení se konají v sobotu 11. 6. od 15:00 a v neděli 12. 6. v 11:45. Nejsem si totiž jistá, do jaké míry bude návštěvníky motoshow zajímat vyprávění o Nepálu, tak ať mám alespoň nějaké posluchače. Dost vtipné je, že budu vystupovat na stejném pódiu, jako populární Trabanti, to je fakt vtip! Sehnat volňásky není bohužel v mých silách, ale pokud nevíte co s víkendem, přijďte!

Vaše Efka

ADMFEST