Pokud se chystáte do „Benátek severu“, jak je švédské hlavní město Stockholm často nazýváno, určitě uvítáte informace o stockholmském systému hromadné dopravy. V Lonely planet se píše, že jediné, co nezapadá do tzv. „ordning och reda“ (pořádek a řád) je právě hromadná doprava. Toto nemohu potvrdit, ale je pravdou, že hromadné dopravě ve většině měst v ČR se nic nevyrovná. Většinou ale spoje jezdí načas, a pokud ne, je to většinou způsobeno povětrnostními podmínkami, které se na severu zejména v zimě často mění. Zpoždění spoje nabírají, kupříkladu když čerstvě nasněží, což se dá např. u autobusu, který objíždí zapadlé uličky ve vilové čtvrti, pochopit.

Jaké druhy dopravy lze využít ve Stockholmu?

Místní doprava (Storstockholms Lokaltrafik – SL) je zajišťována samozřejmě metrem (Tunnelbana), autobusy (Buss), lokálními vlaky (Lokalbana), příměstskými vlaky (Pendeltåg), a jednou tramvajovou linkou č. 7 (Spårvagn), která jezdí na ostrov Djurgården. Ovšem nejvíce nevšedním a nejzajímavějším způsobem dopravy zůstávají lodě (Båt), resp. přívozy (Färja).

Buss

Jízdenky na hromadnou dopravu ve Stockholmu jednoduše v mobilní aplikaci

Nejjednodušším způsobem, jak si zakoupit jízdné na hromadnou dopravu ve Stockholmu je nainstalovat si do telefonu aplikaci SL-Reseplanerare och biljetter. Do aplikace si poté nahrajete lístek na požadovanou dobu, který zaplatíte online a zaktivujete před nástupem do prvního veřejného dopravního prostředku. Ceny a typy jednotlivých lístků jsou uvedeny zde.

Pokud nejste příznivci mobilních aplikací, můžete si jízdenku nahrát na zelenou čipovou SL kartu, kterou si zakoupíte za 20 SEK (asi 40 Kč). Při odjezdu je možné SL kartu vrátit zpět a 20 SEK vám vrátí). Kartu zakoupíte na letišti Arlanda v SL Center v části letiště Sky City (terminály jsou propojené, takže stačí sledovat ukazatele) nebo v řetězcích obchodů Pressbyrån či 7-Eleven. Dále se dají zakoupit na stanicích metra a příměstských vlaků a u prodejců jízdenek po celém Stockholmu.

Jízdenka na 7 dní vás v roce 2024 vyjde na 455 SEK (zhruba 1000 Kč) a určitě se vyplatí, protože není nad to si při maratonu po stockholmských zajímavostech trochu orazit v jakékoli hromadné dopravě – a s nabitou SL kartou nebo mobilní jízdenkou můžete opravdu do jakéhokoli hromadného dopravního prostředku.

SL kartou nebo kódem jízdenky v mobilní aplikaci se poté budete prokazovat ve veřejné dopravě. Mějte tedy nabitý mobil a nebo SL kartu stále po ruce, jelikož budete muset vždy „pípnout“ při vstupu na nástupiště vlaku či metra, aby se otevřela vrátka turniketu. Pokud využíváte autobus, je nutné do něj vstupovat předními dveřmi a pípnout u řidiče. Takže pro cesty autobusem je prakticky nemožné cestovat na černo. Co se týče turniketů v metru a ve stanicích vlaku, tam je často k vidění to, že na jedno pípnutí prochází dvě osoby.

Pokud se na požádání neprokážete platnou jízdenkou, bude vám uložena pokuta ve výši 1 500 SEK (asi 3300 Kč) plus jednorázová jízdenka.

Na co platí jízdenka ve Stockholmu?

Pokud si člověk zakoupí zelenou čipovou SL kartu nebo zakoupí jízdenku v mobilní aplikaci, může využívat všechny možné způsoby dopravy a kombinace a nemusí se zabývat zónami. Jízdenka platí prostě všude a většinou i tam, kde si připadáte už hodně za městem (např. při použití příměstských vlaků).

Pro turisty je nejlepší zprávou, že tato „lítačka“ platí i na letiště Arlanda. Většina návštěvníků to ale neví, a tak místo hromadné dopravy využívá drahý letištní expresní autobus nebo vlak, který sice šetří trochu času, ale rozhodně ne jejich peněženky.

Slussen

Doprava z/na letiště Arlanda veřejnou dopravou

Cesta z letiště do centra Stockholmu zabere celkem asi hodinu. Pokud nemáte mobilní aplikaci a nechcete si ji instalovat, v SL Center v části letiště Sky City (terminály jsou propojené, takže stačí sledovat ukazatele) nebo řetězcích Pressbyrån či 7-Eleven si zakupte a nabijte SL kartu na požadovaný počet dní. Před terminály na letišti se nacházejí zastávky autobusů MHD linek č. 583 nebo 589, zvolte ten jedoucí směrem na Märsta Station. Cesta trvá cca 15 minut. Na Märsta Station přestupte na příměstský vlak Pendeltåg, který zde začíná, tudíž si nelze splést směr. Všechny vlaky tedy jedou do centra Stockholmu, buď do stanice Stockholms central (hlavní vlakové nádraží, cesta trvá 38 minut), nebo do centra Södermalmu do stanice Stockholms Södra (cesta trvá 43 minut).

Dopravní uzel T-Centralen

Když už máte koupený lístek v aplikaci nebo nabitou kartičku, nezbývá než nasednout do jakéhokoli veřejného dopravního prostředku a nechat se vézt. Pokud nejedete v ranní špičce, což silně nedoporučuji, bez problému si všude sednete a můžete se kochat výhledy, protože metro i vlaky jezdí jak pod zemí, tak i nad zemí, jelikož musí překonávat zdejší zálivy a ostrovy.

Pokud byste měli problém s orientací, vězte, že v centru města se nachází obří křižovatka T-Centralen, kde se všechny tři linky metra – zelená, modrá a červená – střetávají. Při cestování po Stockholmu se tu dříve nebo později vždy ocitnete. Systém metra je řešen tak důmyslně, že vám k přestupu mezi dvěma linkami často postačí pouze přejít na druhou stranu nástupiště, což našince může nepatrně rozhodit. Vždy sledujte směr, resp. cílovou stanici vlaku metra.

Dopravní uzel T-centralen je propojen s hlavním vlakovým nádražím, kde můžete přestoupit rovněž na příměstské vlaky, na které vám platí lístek v aplikaci nebo SL karta. Dejte si pozor, abyste si příměstské Pendeltåg nespletli s klasickými dálkovými vlaky, kde se již platí zvláštní jízdné. Příměstské vlaky mají ale charakteristický vzhled, a pokud budete následovat značení (Pendeltåg), nemůžete se splést. T-Centralen je chaotické bludiště, ale každý se tu po pár přestupech snadno zorientuje.

Stanice metra jako galerie: Některé části metra jsou postaveny v tak neporušeném podloží, že po vytěžení prostoru pro podzemní dílo nebylo třeba obezdívky a skalní stěny mohly zůstat bez ochrany. V mnoha stanicích jsou umístěna umělecká díla, díky kterým někdy bývá stockholmské metro přirovnáváno ke galerii. Doporučuji např. stanici Kungsträdgården.

Djurgårdsfärjan aneb lodí po Stockholmu

Vaše jízdenka v mobilu nebo na SL kartě platí i na lodní hromadnou dopravu, a to konkrétně (a pouze) na tzv. Djurgårdsfärjan, přívoz, který propojuje tři ostrovní části vnitřního města po vodě. Malé přívozy spojují Slussen (křižovatka, jejíž součástí je zdymadlo oddělující moře od jezera Mälaren), ostrov Skeppsholmen a zelený ostrov Djurgården s muzei, zábavním parkem Gröna Lund a slavným Skansenem. Spoje jezdí každých 15–20 minut a plavba lodí v rámci systému veřejné dopravy vaši návštěvu Stockholmu rozhodně příjemně zpestří.

Jak je to ve Stockholmu s dopravou seniorů?

Senioři mají nárok cestovat za zvýhodněnou cenu ode dne, kdy dosáhnou věku 65 let včetně. Zvýhodněnou cenu platíte i v případě, že jste neodešli do důchodu, tj. pokud je vám 65 a více let a stále pracujete.

Kolik stojí MHD ve Stockholmu?

Ceny jízdného hromadnou dopravou ve Stockholmu jsou pro rok 2024 následující:

  • jednotlivá jízdenka: 75 minut za 42 SEK (jízdné pro dospělé); 26 SEK (zlevněné jízdné)*

  • jednodenní a vícedenní jízdenky:

24 hodin: 175 SEK (jízdné pro dospělé); 110 SEK (zlevněné jízdné)*
72 hodin: 350 SEK (jízdné pro dospělé); 220 SEK (zlevněné jízdné)
7 dní: 455 SEK (jízdné pro dospělé); 290 SEK (zlevněné jízdné)
30 dní: 1020 SEK (jízdné pro dospělé); 650 SEK (zlevněné jízdné)
90 dní: 2 960 SEK (jízdné pro dospělé); 1 880 SEK (zlevněné jízdné)
1 rok: 10 710 SEK (jízdné pro dospělé); 6 830 SEK (zlevněné jízdné)

*Platíte jízdné pro dospělé, pokud je vám mezi 20 a 64 lety. Zlevněné jízdné platíte, pokud jste starší 65 let, student je držitelem švédského studentského průkazu s logem SL nebo pokud je vám méně než 20 let.

Tento článek byl zveřejněn na Hedvábné stezce.

Další články o Švédsku.